Inicio

miércoles, 8 de diciembre de 2010

La Unió Europea s'oposa a ampliar a vint setmanes la baixa per maternitat

Els països de la Unió Europea s'han mostrat contraris a ampliar la baixa per maternitat de 14 a 20 setmanes, ja que consideren que tindria repercussions econòmiques massa importants en el context actual de crisi, i que no afavoreix la incorporació de la dona al mercat laboral. Els ministres europeus de Treball i Assumptes Socials s'han pronunciat avui a Brussel·les en contra de la petició del Parlament Europeu d'arribar fins a les 20 setmanes, més dues de paternitat, totalment remunerades.


Valeriano Gómez, ministre de Treball
 La Comissió Europea va proposar el 2008 estendre el permís actual fins a les 18 setmanes, una opció amb la qual els països es mostren molt més d'acord. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha assegurat que “aquest no és el millor moment per a l'ampliació de les polítiques socials”, ja que “la crisi colpeja els pressupostos púnlics”. Tot i això, ha reconsegut que “la proposta legislativa de la Comissió respon al desig dels estat membres de protegir la maternitat”.

L'Estat espanyol ha incidit en que és fonamental que es tinga en compte la conciliació familiar i es potencie “la corresponsabilitat i la flexibilitat”, de manera que la maternitat no perjudique les perspectives laborals de les dones. Respecte a això, Gómez ha dit que a Espanya ja existeix quelcom semblant a les 18 setmanes de permís retribuït, ja que després de les 16 de la mare hi ha dues adicionals que poden ser utilitzades pel pare. Segons el ministre, la directiva que està en aquests moments sobre la taula és "viable i possible", encara que necessita alguns elements de flexibilitat per no obligar a modificar els models estatals que ja se situen en la mateixa línia.

Els països que s'han oposat més clarament a les peticions de l'Eurocambra han estat el Regne Unit, França i Alemanya, que han argumentat la inconveniència de la mesura en un moment de crisi econòmica. Diversos països (Suecia, Dinamarca, Países Bajos, República Checa, Eslovaquia y Malta) han considerat la proposta com una violació del principi de subsidiarietat. Altres, com Itàlia, han donat suport a arribar fins a les 20 setmanes, però s'han oposat frontalment que la remuneració durant tota la baixa equivalgui al 100% de l'últim salari de la treballadora.

La discussió d'avui és la pimera que s'ha fet sobre aquesta qüestió després del vot del PE, que en aquest cas col·legisla amb els països comunitaris, representats en el Consell. Els vint-i-set tornaran a analitzar la directiva en successives reunions per intentar arribar a un acord i apropar posicions amb l'Eurocambra.

2 comentarios:

  1. Crec que la decisió de la UE és encertada. No crec que siga aquest el millor moment per a ampliar les setmanes de maternitat en el context de crisi en el qual ens trobem. S'ha d'avançar en aquestes coses, però poc a poc i en el moment corresponent.

    ResponderEliminar
  2. Se trataba de una propuesta bastante interesante, pero como bien dice Pauet, quizá no se trataba del momento adecuado para llevarla a cabo... A ver si cuando las cosas estén mejor, se retoma el asunto!

    ResponderEliminar