Inicio

domingo, 21 de noviembre de 2010

L'associació de càncer de mama "Vivir como antes" fa una teatre i una conferència a la Facultat de Medicina

L’associació de dones amb càncer de mama “Vivir como antes” va fer el passat dijous 18 de novembre una conferència i un teatre a la Facultat de Medicina de la Universitat de València per tal d’explicar quina és la seua tasca i com funciona l’associació, així com de resumir en què consisteix la malaltia i remarcar la importància de l’entorn de les persones que la pateixen. El Bloc d'Estudiants Agermanats, associació d'estudiants que va organitzar l'acte, creu que és necessari que es parle d'aquests temes i que es donen a conéixer les particularitats de la malaltia en primera persona als alumnes de Medicina, així com a la resta de membres de la Universitat que estiguen interessats.

La psicòloga del grup, qui va fer la conferència, va explicar que el càncer de mama no és només una malaltia física, sinó que té un fort component social i personal, i que per tant és necessari que la dona que el pateix aconseguisca l’equilibri emocional, per tal de superar tots els entrebancs amb els quals es trobarà durant la malaltia. En eixe sentit, va afirmar que l’associació “Vivir como antes” és important perquè les persones malaltes necessiten d’altra gent que haja passat per la mateixa situació i les puga comprendre millor i compartir la seua experiència.


Hi ha diferents àmbits a través dels quals es pot ajudar a les dones que pateixen el càncer: Sanitat, els centres hospitalaris, l’atenció primària, els mitjans de comunicació, la família, etc. Però a banda d’això, les malaltes tenen la necessitat social de treballar en grup amb altres persones que comparteixen els mateixos problemes, i és en aquest sentit en què és important l’acció de les associacions, perquè són espais que donen lloc al desenvolupament de les experiències personals i les capacitats, a compartir necessitats i a desenvolupar la creativitat. 

Quan una dona descobreix que té càncer de mama i es sotmet a tractament, la seua vida s’altera. Ja no pot fer les mateixes tasques que realitzava abans amb total normalitat, i és per això que és important que aquells que l’envolten tracten de fer-la sentir còmoda i valorada perquè no es senta malament emocionalment. És important l’equilibri emocional, concepte en què va incidir diverses vegades la psicòloga de l’associació, perquè una dona que no es sent bé anímicament no respondrà de la mateixa manera al tractament tot i que li donen tots els medicaments necessaris. 


Segons apuntà la conferenciant, algunes de les manifestacions psicològiques en les malaltes de càncer de mama són: la por a la malaltia, al tractament i a les seues repercussions, la por a recaure, ansietat, angúnia, tristesa, ira, depressió i aïllament. A més, també afecta a la seua autoestima, augmenta les seues limitacions i sovint provoca problemes a la vida sexual o en parella. Per això és necessari que compten amb el recolzament i la comprensió de la família, i que puguen compartir els seus dubtes, les seues necessitats, les seues vivències.

Això últim és el que poden fer a l’associació “Vivir como antes”, que els brinda expressions socials en distints sentits: d’educació, informatives, culturals, esportives, recreatives, d’autogestió, d’intercanvi social i de voluntariat.  A més, a través d’activitats com el ball, el teatre o el ioga, les dones s’alliberen de les tensions que els provoca la malaltia. 

Per a finalitzar la conferència, la psicòloga va mostrar la lletra d’una cançó que sempre canten al grup i que l’han presa com el seu himne:

VIVIR COMO ANTES
A veces pienso
que la vida es caminar sobre cristales
pero siempre estás ahi para apoyarme,
qres la fuerza que me anima a caminar.

A veces siento
que hay días que es mejor no levantarse,
que es mejor seguir soñando a despertarse,
pero tú transformas esta realidad.

Son tantos corazones y un mismo latir
que me ayuda cada día a ser feliz.
Sembrada de ilusiones, de sueños por cumplir
marcados en mi pecho para así
sentirnos importantes
contando que decidí seguir siempre adelante
en esto de vivir,
vivir como antes.

A veces tengo
tantas ganas de vivir que me desborda
la ilusión de compartir junto a vosotras
esta lucha que tenemos que ganar.

Finalment, l’acte va acabar amb quatre representacions teatrals curtes interpretades per dones membres de l’associació. Les representacions simulaven situacions quotidianes amb què es troba la dona dia a dia amb un to humorístic i crític. 



Una de les actrius i membre de l’associació, Josefina López, va respondre algunes preguntes que li vam fer.

 
Vídeo: Font pròpia

1 comentario: